Toervaren

We zijn nog maar net onderweg maar wanen ons al in een andere wereld. Er is van alles te zien, om ons heen watervogels en boven ons de zon.

Peddelpraat organiseert toertochten in het weekend, maar ook op doordeweekse dagen. Alle PeddelPraters van jong tot oud zijn welkom op deze tochten. Ook hier geldt ons motto:”met elkaar, niet tegen elkaar”. De toertochten worden in groepsverband gevaren op verschillende plaatsen in het land en zijn dan ook zeer afwisselend wat betreft landschap en omstandigheden, maar...altijd gezellig. 


De tochten

Tip:
Neem alle (waardevolle) spullen waterdicht verpakt mee in bijvoorbeeld een tonnetje of waterdichte zak.

Zet een petje op je hoofd en zonnebril (met koordje) op je neus.
Neem voldoende (warm) drinken en eten mee vergeet je (waterdichte) camera en verrekijker niet.
Train voor lange afstanden tevoren door regelmatig ¾ van de toerafstand te varen.

De afstand van de tochten varieert. Er zijn korte tochten en langere tochten met gemiddelde afstanden van resp. 10 tot 30 a 40 km. Bij een korte tocht wordt één keer gerust, bij een langere tocht worden meer pauzes ingelast. 
Naast dagtochten worden er ook weekendtochten en kampen georganiseerd. Vaste programmaonderdelen zijn bijvoorbeeld het Pinksterkamp en najaarskamp.

Vaardigheden
Op de kortere tochten is iedereen welkom. Wel is het wenselijk dat je tenminste een uur kunt varen met een snelheid van 6 à 7 km per uur.
Bij een langere tocht is een goede conditie en bootbeheersing noodzakelijk. Je moet tenminste twee uur achtereen in flink tempo kunnen varen.

Sommige tochten worden op grote waterwegen zoals rivieren en meren gevaren, waar we te maken hebben met beroepsvaart. Enige kennis van het vaarreglement ( te vinden op o.a. onze website) is noodzakelijk. Bij de start worden afspraken gemaakt. Voor je eigen veiligheid en die van anderen is het van groot belang dat je deze afspraken opvolgt.

Kanouitrusting*
Kano universele toerkano, 4.30-5 meter, evt. met scheg voor lange tochten een langere kano, bijvoorbeeld een zeekano. Peddel: universele peddel. Spatzeil: op grote rivieren en meren verplicht. Grijplijnen: handig. Drijfvermogen: voor en achter verplicht

Kleding*
Zwemvest: op grote rivieren en meren verplicht. Neopreenpak of droogpak (drysuit): bij koud weer en langere tochten aanbevolen. Muts: bij koud weer aanbevolen. Reservekleding: waterdicht verpakt meenemen.

* zie hoofdstuk /uitrusting/veiligheid een * hoofdstuk kano-informatie/uitrusting/kanokleding