Het woord kano wordt in Nederland gebruikt als verzamelnaam voor de kajak en de open kano of canadees. Het meest eenvoudige onderscheid tussen beide typen is te maken door de manier waarop ze worden voortbewogen. De kajak wordt met een tweebladige peddel voortbewogen. De canadees of open kano wordt met een enkelbladige peddel voortbewogen. Beide typen boten zijn verkrijgbaar in een- of meerpersoons uitvoering.

Kano's en kajak's zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Hieronder staat een globaal overzicht van boten en het type water waarvoor deze boten geschikt zijn.

Kajaks:

 • Vlakwaterkajak: lengte tussen 4.30 en 5,5 meter. Vrij smal, koersvast en snel. We kunnen onderscheid maken tussen vlakwater toerboten die redelijk stabiel zijn en de snellere boten die afgeleid van de wankele vlakwater-wedstrijdkano's.
 • Zeekajak: lengte tussen 4.80 en 5.5 meter (boten tussen 5 en 5.5. m voldoen het best), oplopende punten, voor meestal meer volume dan achter. Zeekano's hebben waterdichte compartimenten en luiken. De boten lijken wankel maar zijn uiteindelijk stabiel. Dit type kano is koersvast en heeft een (variabele) scheg.
 • Wildwaterkajak: een wildwaterboot waarmee een tocht gevaren kan worden heeft een lengte tussen 2 en 4 meter. De kano is stabiel en wendbaar. De laatste jaren is er een enorme keus in wildwaterboten, van korte bolle tot lange platte (slalom) boten.
 • Combi: combiboten (een compromisvorm tussen de vlakwater- en wildwaterkajak) hebben een lengte tussen de 4 en 4,5 meter. Ze zijn niet geschikt voor extreme omstandigheden. De kajak is stabiel en redelijk wendbaar. Combi's zijn geschikt voor toertochten op vlak- of stromendwater en zijn geschikt voor het vervoer van bagage.
 • Nieuwe varianten zijn sit-on-tops en outrigger-kajak’s. Deze worden niet gebruikt bij PeddelPraat tochten.

Open kano of canadees:

 • Vlakwaterkano: lengte vanaf 5 meter. Koersvast en snel. Ook hier is een onderscheid in de vlakwaterwedstijdboot, de stabiele toerboot of de wendbare open kano voor het freestyle varen.
 • Wildwaterkano: er zijn open en gesloten kano's. De gesloten boot lijkt veel op een kajak. In Nederland is het canadeesvaren of C1/C2 varen op wildwater niet zo populair, maar in Duitsland en Amerika is er een zeer grote keuze aan boten.
 • Combi: ook de open kano of canadees kent het compromis tussen de vlakwater- en wildwaterkano. Deze boten hebben een lengte tussen de 4,5 en 5,5 meter. Ze zijn niet geschikt voor extreme omstandigheden. Combi's zijn geschikt voor toertochten op vlak- of stromendwater.

Een boot aanschaffen

Wie een boot wil aanschaffen, doet er goed aan op de volgende punten te letten:

 • Geschikt voor het doel: wat wil je ermee gaan doen: ww-varen (ww boot), toervaren (vlakwaterkajak of combi) of zeekanoën (zeekajak) kwaliteit en afwerking
 •  Materiaal: polyester of polyethyleen
 •  Persoonlijke voorkeur: je moet goed in de kano cq. kajak passen en je er lekker in voelen.

Tip: het is raadzaam voor de aanschaf van een kajak adviezen in te winnen - en nog beter: kajak's uit te proberen. De meeste kanoërs geven graag advies en over het algemeen mag je een boot wel even uitproberen.