Kleding moet beschermen tegen kou of zon, vocht en stoten. Bij hoge temperaturen ben je geneigd weinig aan te trekken, maar als je dan in het koude water terechtkomt?
Bij lage temperaturen trek je snel teveel aan, maar wat doen al die lagen kleding als je omslaat?

Wie nat is koelt snel af door de wind. Een kanojack voorkomt dit. Er zijn speciale (ademende) kanojacks, met elastiek of neopreen in de manchetten, en zelfs drytops waardoor er geen water je jack inkomt, maar een licht regenjack voldoet voor een toertocht ook.
Zorg er ook voor dat je tijdens een pauze niet teveel afkoelt; trek na het uitstappen meteen een regenpak of een warm windjack aan. Neem ook altijd reservekleding mee, goed waterdicht verpakt; deze reservekleding komt ook goed van pas tijdens een uitstapje aan de wal.

Om je tegen de afkoeling of onderkoeling in het water te beschermen is de neopreenkleding (wetsuit, Long John) nog steeds een geschikt kledingstuk. Het droogpak (drysuit) is comfortabeler, maar ook duurder. Vergeet niet dat de bescherming tegen de kou in het droogpak moet komen van de onderkleding. Teveel lagen onderkleding beperkt de bewegingsvrijheid en je zou te warm kunnen worden. Te weinig lagen geeft kans op onderkoeling, mocht je onverhoeds toch in het water belanden.
Kostentechnisch is een wetsuit aantrekkelijker. Maar denk eraan dat daar ook een anorak bij hoort.
En zoals met de meeste dingen, is beschermende kleding in vele prijsklassen en kwaliteiten te koop. Vraag advies aan deskundigen voordat je overgaat tot aanschaf.


Schoeisel
Je moet altijd wat aan de voeten hebben om verwondingen te voorkomen. Er zijn neopreen laarsjes in de handel (let op: ritsen slijten snel), maar (basketbal)gympen en wollen sokken beschermen ook. Tegen winterse kou zijn er speciale kanowanten.