Een natuurgebied verkennen per kano, een oversteek naar de waddeneilanden, of een rivier afzakken.
Onder het motto: "Met elkaar, niet tegen elkaar" organiseert de Stichting PeddelPraat voor de begunstigers, sinds 1975, tochten en activiteiten op het gebied van kanovaren. Dit gebeurt in Nederland en daarbuiten. Iedereen die gezellig met elkaar wil kanovaren is welkom bij de activiteiten van PeddelPraat.
PeddelPraat is geen commerciële instelling, maar werkt uitsluitend met vrijwilligers. Hierdoor peddel je gewoonlijk zonder kosten mee. Een enkele keer wordt een vergoeding gevraagd voor de gemaakte kosten. PeddelPraat heeft geen eigen bezittingen, zoals een clubhuis en/of kano's. Deelnemers varen in een eigen kano of kajak.
"Ter overname (gratis) voor serieuze liefhebber, een bijna-complete tweepersoons Klepper vouwkano uit de jaren '60, met zeilen, roer en verstaging, maar zonder de huid, die intussen vergaan is. Deze nu al historische kano heeft Poolreiziger en bioloog Ko de Korte eind jaren '60 in Oost-Groenland en rond Spitsbergen gebruikt bij poolonderzoek in die gebieden (dat kun je googlen).
Ik neem de set graag mee naar de Winterbijeenkomst om over te dragen. Afhalen in Leiden kan ook, of bezorging in de Randstad. Informatie en contact daarover svp met Martin Kroon Leiden, tel 06 2534 6378 of email
Als gevolg van de natuurlijke dynamiek is het eiland in noordelijke richting verplaatst en ligt het, voor zeehonden en vogels belangrijkste deel (omgeving van de vloedlijn), nu feitelijk deels buiten het gesloten gebied. Daarmee is de werking van de bescherming momenteel niet optimaal/effectief. De voor vogels en zeehonden niet gebruikte delen van het eiland zijn in de huidige situatie afgesloten voor recreatie, terwijl de voor deze dieren belangrijke rustgebieden momenteel juist vrij toegankelijk zijn. Met name vanaf de zeezijde vindt nu verstoring plaats van boten die tot vlak tegen de vloedlijn aan varen en er zelfs voor anker gaan, exact op de plekken die voor vogels en zeehonden het meest belangrijk zijn. Beoogd wordt daarom het gesloten gebied noordelijk op te schuiven. Hierdoor wordt aan de noordzijde van het eiland, zowel aan de zee- als landzijde van de vloedlijn, weer een goed beschermd rustgebied voor vogels en zeehonden gerealiseerd. Voorts wordt beoogd het gesloten gebied in noordoostelijke richting te 'kantelen' zodat het weer in overeenstemming is met de recent veranderde vorm en ligging van het eiland. Door deze begrenzing te herijken wordt enerzijds optimale rust gecreëerd voor de natuurdoelen en anderzijds een groter deel van het droge deel van het eiland vrijgegeven voor recreatie.