Brandingvaren

De branding is een fascinerend verschijnsel. Hij kan dreigend bulderen, maar ook vriendelijk ruisen.

Voor iedere kanoër ligt er een uitdaging in de branding. Er is één grote vraag: kan ik die golf aan? Het antwoord kan alleen gevonden worden door het te proberen. Blijf je overeind dan kun je een van de meest favoriete kunsten, het surfen, beoefenen. Met een rotgang van een golf af denderen, buiswater in de ogen, een brekende schuimkop die je tracht in te halen en je boot zo goed als onbestuurbaar maakt.
Voor de gevorderden is er de uitdaging een 'loop' te maken. En er zijn nog veel meer mogelijkheden om je grenzen op te zoeken. Het is niet ondenkbaar dat een golf je weet te verschalken en dwingt uit de boot te gaan. Het is dus een vereiste dat je kunt zwemmen.

Voor het zeekanoën is het beheerst kunnen varen in de branding een vereiste.

Tijdens de brandingdagen zijn er mensen die over alle trucs kunnen vertellen, meestal uit eigen ervaring. Gelukkig zijn ze ook bereid de geheimen van de branding met je te delen. Dit doen ze in de vorm van tips, aanwijzingen en instructie. Je leert niet alleen jezelf op het water te redden en een kunstje uit te voeren, ook leer je te letten op de veiligheid van anderen.

Kano-uitrusting*

Kano:  wildwater- of zeekano
Peddel:  stevig
Grijplijnen: niet gebruiken in de branding
Spatzeil:  verplicht
Drijfvermogen: verplicht

Kleding*

Kleding:    neopreenpak (long-john) of droogpak (drysuit) en thermo onderkleding is  verplicht
Zwemvest: verplicht
Helm: verplicht

 

* zie hoofdstuk /uitrusting/veiligheid een * hoofdstuk kano-informatie/uitrusting/kanokleding